11,000FaniÎmi place

Anul acesta faci Revelionul cu familia pe tărâmuri transilvănene?

 

Să ştii că noaptea dintre ani şi prima zi din Anul Nou sunt pline de obiceiuri şi tradiţii cum nu se poate mai frumoase.

 

Cea mai însemnată tradiţie care se păstrează din bătrâni este aceea care spune că în dimineaţa primei zile din ianuarie trebuie să intre în casă un bărbat şi nu o femeie.

 

Altminteri, sărăcia va cuprinde casa pe tot cuprinsul anului. Oamenii de prin părţile locului spun că,dacă primul care păşeşte pragul casei în dimineaţa de Anul Nou este bărbat, „a fi belşug şi ţi-a merge bine“.

 

Grupuri de copii cu vârsta până în cincisprezece ani colindă casele şi urează de bine, pe fundal de tălăngi, clopote, tobe şi strigăte din toţi rărunchii, nu de alta, dar numai aşa se sperie duhurile potrivnice şi fug.

 

 

În caz că nu ştiai, în Transilvania, de Anul Nou nu se mătură în casă. Îţi poţi alunga belşugul. Nici gunoiul nu trebuie dus, ca să nu-ţi rămână casa goală tot anul. În ceea ce priveşte datoriile, fă bine şi restituie tot ce ai împrumutat şi achită toate datoriile. Altfel, rişti să fii datornic tot anul următor.

 

Alt obicei care se respectă pe meleaguri transilvănene, în preajma Revelionului, este cel care spune că nu se spală rufe şi nu se taie cu foarfeca din acelaşi motiv, că nu vei mai avea noroc. Îl poţi atrage în casa ta dacă porţi haine noi şi ceva de culoare roşie.

 

Pe masa nu trebuie să existe sub nicio formă carne de pasăre, de pui, găină, cocoş sau de curcan, pentru că rişti să-ţi „zboare“ banii din buzunar şi din casă.

 

La Multi Ani, 2023!

Te-ar mai putea interesa