Din 1975, la sugestia ONU, în data de 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii în mai multe țări ale lumii: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii.
În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt cadouri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania. În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. În China, pe 8 martie, femeile se bucură de o după-amiază liberă. În această zi, bărbaţii dăruiesc flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor, soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
În România şi în Bulgaria se mai păstrează pe alocuri obiceiurile de dinainte căderii comunismului. În acele vremuri, 1 martie era, neoficial e adevărat, Ziua Femeii, iar în 8 martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. Tradiția spunea că nu trebuie să te cerți cu mama ta în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion. După Revoluția din 1989, în România, noțiunea de Ziua Mamei a fost înlocuită cu Ziua Femeii.
Democrația și tranziția au făcut ca pretențiile să crească. De la flori s-a ajuns la cadouri costisitoare, chiar extravagante: bijuterii, parfumuri, excursii și sejururi în străinătate prin care unii bărbați încearcă să-și exprime dragostea față de femeia din viața lor. Mai mult, emanciparea și independența financiară a femeilor au impus ca „modă” de ziua femeii, participarea la spectacole de striptease masculin sau la „petreceri între fete”. O fi bine, o fi… mai puțin bine, nu știu.
Ce știm e că în România se încearcă impunerea primei duminici din luna mai ca Ziuă a oficială Mamei, dar în opinia mea e o altă prostie prin care se încearcă înlocuirea unei tradiții românești cu ceva de import care nu va fi niciodată cu adevarat asimilat. Întrebați-vă mama când e Ziua Mamei!
Iar dacă veți asculta Big FM în 8 martie vă veți putea delecta cu unul sau mai multe cântece ce au ca subiect mama.