După aproape trei ani de lucrări și renovări, școala ”Andrei Șaguna” din Deva și-a redeschis porțile. Momentan doar pentru a se recepționa lucrările, dar din toamnă elevii și profesorii vor fi așteptați în sediul proaspăt renovat după standarde europene.
Am stat de vorbă cu doamna director Alina Tarnu care ne-a spus că este mulțumită de lucrări și de felul în care arată cele două corpuri ale școlii, dar și anexele care au fost complet renovate. De menționat că toate sălile de clasă și laboratoarele sunt dotate cu table interactive, iar fiecare eleve din toamnă va primi câte o tabletă pe care va scrie și va învăța. Proiectul a fost realizat cu fonduri de bani europeni, fonduri acceste de primăria Deva.
Reporter: Doamna directoare, după aproape trei ani de stres, nervi, cum vă simți după ce ați recepționat lucrările?
Alina Tarnu: Sentimentul este absolut fantastic, de bucurie și de împlinire a unui vis al nostru, al șaguniștilor ca pe lângă rezultatele de la învățătură și purtare pe care elevii noștri, pe lângă faptul că suntem școală europeană și eco-școală, iată că deja avem și infrustructura la standardele europene și toate sălile de clasă și laboratoarele și toate birourile sunt dotate cu tehnologie de ultimă generație. Practic e așa cum umblă vorba, ”o școală ca afară.”
Reporter: Dumneavoastră sunteți mulțumită acum la final de lucrări?
Alina Tarnu: Da, sunt mulțumită. Constructorul și-a făcut treaba foarte bine, dar cosntatarea aceasta nu o fac acum, ci când vom începe noul an școalar. Permanent, de-a lungul acestei lucrări, în fazele în care au fost, pe parcursul celor doi ani și am colaborat. Adică am fost întrebati și în legătură cu comfortul pe care-l vom avea, am fost întrebați inclusiv despre culorile pe care le vom avea, pentru gresie, pentru faianță, pentru mobilier, astfel simțim am putut ajuta, chiar dacă nu suntem specialiști. Am ajutat ca lucrările să meargă bine înainte; dar pot să remarc profesionalismul constructorului. La predarea cheilor de către noi, contructorul ne-a spus că noi le dăm chei, ei ne vor da înapoi cartele. Și iată că suntem într-o școală unde accesul este automatizat, intrăm pe bază de cartele, camerele de vederi sunt performante, sunt plasate în punctele cheie ale școli. Practic totul este absolut fabulos.
Reporter: Doamna directoare, școala ”Andrei Șaguna” este școală europeană din 2004, de 20 de ani, dar este și eco-școală. Ce înseamnă acest lucru, pentru dumneavoastră, pentru copii și pentru învățământul local?
Alina Tarnu: Noi am devzoltat proiecte europene de toate tipurile acolo unde ne-am încadrat, acolo unde am fost eligibili ca o școală gimnazială și de asemenea am derulat proiecte eco. În momentul în care la nivel național, la nivelul ministerului nostru (n.red Ministerul Educației) au fost lansate aceste concursuri pentru a primi titlurile, noi am candidat și pentru că proiectele erau și bune și multe și cu rezultate extraordinare și sustenabile, am primit aceste titluri pentru că suntem multiplă școală europeană și multiplă școală eco.
Reporter: vă rog să transmiteți un mesaj părinților și copiilor. Acum se ia vacanța, dar din toamnă cum îi așteptați la școală?
Alina Tarnu: Noi, consiliul de administrație, profesorii, le mulțumim elevilor, le mulțumim părinților lor pentru pentru că au ținut aproape de noi în această perioadă puțin complicată pentru că am fost relocați, pentru că am avut un pic de drum de parcurs din Gojdu până în Progresul pentru gimnaziu, din Gojdu până pe strada liceelor pentru ciclul primar sau pentru cei de grădiniță. Le mulțumim că au fost aproape de noi, că au rămas fideli acestei școli, iar acum cu mare drag, îi așteptăm în toamnă atât la școală pentru ciclul primar și gimnaziu, cât și la grădiniță. Practic. s-a format acum, aici un campus preuniversitar, performant și cu inima deschisă și cu brațele larg deschise, porțile le sunt deschise să vină să se alăture echipei șaguniste!
Credit foto: primăria Deva